Hallottad már Marie Kristensen legendáját?

Több mint ezer évvel ezelőtt, még Nagy Knud uralkodása előtt, a mai Dánia területén élő viking nép fiai hosszú hódító utakra indultak gyors hajóikkal Anglia és Gallia partjai felé, sőt azon is túl. Az otthon maradt asszonyok és leányok türelemmel és erénnyel várták haza férjeiket, fivéreiket. Számos hagyomány származik ebből az időből. Ilyen, hogy a férfi nélkül maradt házban nem illett behúzni a függönyt, hadd lássa mindenki milyen tiszta életet él a távollévő harcos felesége.

Az is szokásban volt, hogy az asszonyok a visszatérő hajókra várva kisorakoztak a kikötőbe. Nem üres kézzel mentek, hanem mindenféle finomsággal megrakott kosarakkal; jól esik majd a fáradt, éhes férfiaknak! Ha sötétedésig nem futott be a hajó, a sok szendvicset szétosztották a gyerekek és a kikötői szegények között, azok nagy örömére.
Egy idő után híre ment, hogy a híres Kristensen nemzetségből származó, szép és fiatal Marie-nek a legfinomabbak a szendvicsei az egész kikötőben. Jófajta friss kenyérbe pakolta a sok alapanyagot és nem fukarkodott a zöldséggel sem. Bizony örültek a népek (és nem csak a szegények és a gyerekek, hanem az ácsok, rakodók, kovácsok, kereskedők és a többi várakozó asszony is) ha aznap sem érkezett hajó és sorban állhattak Marie-nél a finomságokért.
S mivel Marie nem csak ügyes és szép, de okos is volt, hamarosan pénzért árulta szendvicseit az egész kikötő nagy megelégedettségére.
Eddig a legenda.

Kristensenek (Christensenek, Kristiansenek) ma is szép számban élnek a skandináv világban.

Egy közülük Magyarországra is eljutott.

Így esett, hogy a szendvicsbár alapításával éppen Budapesten a Ráday utcában állított emléket Marie Kristensennek a hálás utókor, 1994-ben.

Ülj be hozzánk és kótsold meg szendvicseinket, vagy akár rendelheted online is!

Satisfied customers
<
>